Wilsverklaringen
Wilsverklaring opstellenIn een wilsverklaring zet u op papier wat uw wensen zijn als u ernstig ziek wordt. Ook kunt u vastleggen wie voor u mag spreken, als u dat zelf niet meer kunt. Er zijn verschillende soorten wilsverklaringen. Als er in de wilsverklaring staat dat u een behandeling niet wil, moet uw arts zich daaraan houden. Bijvoorbeeld als u niet wil dat uw arts u reanimeert. De meest gebruikte wilsverklaringen:
Hieronder vindt u een uitleg over wilsverklaringen en u kunt een verklaring downloaden om zelf in te vullen. Deel deze verklaring met uw huisarts. ZorgvertegenwoordigerU kunt schriftelijk vastleggen wie namens u mag spreken, als u dat zelf niet meer kunt. De zorgvertegenwoordiger mag met uw arts praten en medische beslissingen nemen voor u. Dat mag alleen als u dit niet meer kunt. Dit geldt niet voor euthanasie: dit mag alleen als u daar zelf om vraagt. Wettelijk is vastgelegd wie zorgvertegenwoordiger kunnen zijn:
BehandelverbodU kunt in een wilsverklaring opschrijven wanneer u geen medische (levensverlengende) handelingen wilt. Bijvoorbeeld als u dit niet zelf kunt zeggen. Een arts moet dan doen wat u heeft opgeschreven. Niet-reanimeren verklaringWanneer er sprake is van een adem/hartstilstand moet er direct gehandeld worden. Bij een hoge leeftijd, uitgebreide medische voorgeschiedenis of bij ernstige medische problemen is de kans op succes na reanimatie een stuk kleiner. Het belangrijkste risico bij een reanimatie is dat het soms wel lukt om het hart weer goed op gang te krijgen, maar dat de hersenen te lang zuurstofgebrek hebben gehad. Hierdoor kan blijvende hersenbeschadiging ontstaan. Soms neemt een arts de beslissing om niet te reanimeren. Dit doet de arts alleen als duidelijk is dat een patiënt te kwetsbaar is om goed door een reanimatie heen te komen. Uw arts bespreekt dit met u en/of uw naasten en legt het daarna vast in uw patiëntendossier. Een arts of hulpverlener moet altijd luisteren naar een verklaring van niet-reanimeren. U kunt ook een speciale niet reanimeren penning dragen, u kunt deze aanvragen bij de: Patiëntenfederatie Nederland. Wilsverklaring niet reanimeren. voorbeeld EuthanasieverzoekIn een schriftelijk euthanasieverzoek schrijft u op wanneer u zou willen dat een arts u helpt met sterven. In een euthanasieverzoek omschrijft wat voor u ondraaglijk lijden is. Dit is lijden dat u niet meer aan zou kunnen. Ook moet dit lijden niet meer over kunnen gaan, dus uitzichtloos zijn. Als het zover is, beslist uw arts of uw situatie voldoet aan alle zorgvuldigheidseisen van de wet. De arts is niet verplicht om euthanasie uit te voeren. Tips voor het schrijven van uw schriftelijk euthanasieverzoek leest u in de brochure Handreiking schriftelijk euthanasieverzoek. Euthanasieverklaring. voorbeeld Medisch-wetenschappelijk onderzoekU kunt ook aangeven of u mee wilt doen aan medisch onderzoek. Of dat u organen of weefsel wilt afstaan na uw dood. Dit schrijft u op in uw wilsverklaring. Zo weten uw arts, uw familie en naasten daarvan. Wilsverklaring aanpassenVeranderen uw wensen? Pas dan de oude verklaring aan of schrijf een nieuwe. Bespreek de veranderingen ook met uw arts en familie of vrienden. Voor meer informatie, kijk op: https://www.thuisarts.nl/wensen-voor-zorg-en-behandeling/ik-denk-na-over-mijn-wensen-voor-zorg-en-behandeling |