Header afbeelding
Huisartsenpraktijk Karman
Krachtenveld 1-02 3893 CD
Zeewolde

Euthanasie

De wettelijke zorgvuldigheidseisen bij euthanasie: klik hier.

Een aantal misvattingen rond euthanasie:

Ik heb recht op euthanasie. Onder bepaalde voorwaarden bestaat in Nederland de mogelijkheid om euthanasie toe te passen. Volgens de wet mag euthanasie alleen uitgevoerd worden bij mensen die ondraaglijk lijden door een medische oorzaak. Volgens de wet mag euthanasie niet als mensen hun leven ‘voltooid’ vinden, of ‘moe zijn van het leven’. Een arts is nooit verplicht om een euthanasie uit te voeren en kan een verzoek weigeren en dan kunt u worden verwezen naar een andere arts, of zich richten tot het Expertisecentrum euthanasie.

Euthanasie is niet strafbaar. Een einde maken aan het leven van iemand anders is strafbaar, ook als de patiënt er zelf om vraagt bij de arts. De arts is niet strafbaar als hij zich houdt aan alle zorgvuldigheidseisen van de euthanasiewet. Bij euthanasie zal na afloop altijd een forensisch arts komen vaststellen of er volgens de regels is gehandeld. Nadien wordt de euthanasie door een landelijke commissie nog eens beoordeeld op zorgvuldigheid van handelen. Als dit niet zo blijkt te zijn dan kan de huisarts vervolgd worden. Het is dus erg belangrijk dat de regels zorgvuldig worden opgevolgd.

Als ik dementie krijg, kan ik ook euthanasie krijgen. Als voldaan wordt aan de wettelijke eisen, klopt dat. Maar bij vergevorderde dementie, kan de huisarts mogelijk niet meer controleren of de patiënt nog steeds euthanasie wil. Ook als de situatie van de patiënt verder voldoet aan de wettelijke eisen. Mogelijk is de huisarts niet overtuigd dat euthanasie de wens van de patiënt is en kan dan de hulp inschakelen van het Expertisecentrum euthanasie.

Meer informatie over euthanasieverzoek bij dementie: https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/levenseinde-en-euthanasie/euthanasieverzoek-patienten-met-dementie 

Als ik het wil en de dokter stemt ermee in dan kan het heel snel gedaan worden. De arts heeft meerdere dagen nodig vanaf het definitieve verzoek tot de uitvoering ervan. Er moet een SCEN-arts geregeld worden, die langskomt en een beoordeling en een verslag maakt. Er moeten medicijnen besteld worden. De arts moet een uitgebreid verslag maken dat zij aan de forensisch arts geeft na het uitvoeren van de euthanasie. Een euthanasie is dus een intensieve procedure, het kan dus niet ‘met spoed’ uitgevoerd worden en vraagt soms geduld van patiënt en familie. Zorgvuldigheid is bij deze procedure heel erg belangrijk. Uw huisarts zal er alles aan doen om het lijden in de tussentijd te verzachten.

Ik kan ook in slaap gebracht worden. Dit heet palliatieve sedatie en heeft niets te maken met euthanasie, het zijn twee verschillende dingen. Bij euthanasie wordt het leven actief beëindigd door de arts. Palliatieve sedatie heeft als doel om in een natuurlijk stervensproces, ondraaglijke symptomen te verlichten. Het in slaap brengen van de patiënt is alleen mogelijk bij een korte levensverwachting (1-2 weken) en als er ondraaglijke symptomen zijn die niet op een andere manier te behandelen zijn. Palliatieve sedatie verkort het leven niet.

Meer informatie over euthanasie: https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/levenseinde-en-euthanasie/euthanasie